Egy képen bemutatták a Herman tanárai az oktatás legnagyobb problémáját

Megosztás

Hetek óta folyamatosan zajlanak tüntetések és polgári engedetlenségi akciók a közoktatás helyzete miatt. Ezekről az eseményekről mi is beszámoltunk, a legutóbbi miskolci tüntetésről készült anyagunkat itt tekinthetik meg.

A Herman Ottó Gimnázium tanárai ezúttal egy közös képre álltak össze, amelyen megmutatják, hogy milyen idős az iskola tanári karának az összetétele.

Amint az a képből tökéletesen látszik, 40 év alatti pedagógus alig akad az iskolában, mindössze hatan vannak. Ezzel szemben a 40, de különösen az 50 év felettiek sora meglehetősen hosszú. Így nem nehéz kikövetkeztetni, hogy néhány éven belül, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt, akkor konkrétan nem lesz az iskolában tanár. Már napjainkban is súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek az iskolák, ha a most 50 év feletti pedagógusok nyugdíjba vonulnak, akkor egészen biztosan összeomlik a rendszer.

Az utánpótlás hiányának nyilván több oka van. Az egyik az oktatás szabadságának hiánya, a másik, hogy a tanárok csak a töredékét keresik a diplomás átlagbérnek és ez az arány az elmúlt években drasztikusan romlott.Ezért a fiatalok számára egyáltalán nem vonzó a pálya és lényegében csak azok választják a tanári pályát, akik hivatástudatból vállalják azt, hogy a saját életminőségük lényegesen rosszabb lesz, adott esetben nélkülözniük is kell.

Kapcsolódó cikkek